Viktigt se över dina takstolar under vintern

Som de flesta villaägare är takets takstolar till för att taket ska kunna vila på en säker ställning. Särskilt viktigt är det när man har ett starkt lutande tak. Då får takstolarna bära ett ganska tungt tak. Å andra sidan är ett mycket lutande tak ett tak som både regnet och snön lätt faller av. Har man ett tillräckligt snett tak är det nästan inget regn eller snö som tynger ner taket. Annars, om det kommer alltför mycket tung snö på taket är risken stor att det sliter på taket och risken för att det ska regna in blir större. Det är därför man alltid måste upp på taket när det kommit stora mängder snö. Det måste skottas bort. Har man en vinter, som denna, är det inte så mycket snö som man måste skotta bort från taket. Däremot bör man alltid se över takstolarna och läkten och underskiktet på yttertaket, för att säkerställa att det inte är fuktigt eller har förändrats till det sämre på något sätt.

Finns det någon möglig lukt på vinden?

Använd alla dina sinnen när du ska kontrollera taket. Känner du någon ny lukt på vinden som du inte har känt förut? Ser du någon förändring, något som du inte har sett förut? Det är så du kan märka om taket läcker in. Det är inte säkert att vatten börjar droppa in genom innertaket ifall det har börjat läcka in vatten genom någon läcka i yttertaket. Det är därför som du bör gå upp och titta till taket med jämna mellanrum.

Har färgen på underskiktet förändrats?

Om du tittar noga på underskiktet till yttertaket – har det förändrats på något vis? Har färgen förändrats? Ser du små svarta prickar? Ibland kan man upptäcka om det har bildats mögel på väggar eller tak genom att det har bildats små, svarta prickar på väggen eller undertaket. Då bör du kalla på en saneringsfirma som kommer och tar bort möglet och river ut allt som har drababts av fukten.

När du behöver en takläggare i Uppsala

Om det är så att du behöver en takläggare i Uppsala, är det viktigt att du anlitar någon som är pålitlig, som har rätt kompetens. Har de certifikat som visar på deras kompetens? Har de rätt utbildning som tätskiktsmontörer? Välj en firma som erbjuder sig att komma ut för att titta på taket (kostnadsfritt) och ge offert (kostnadsfritt). Här kan du läsa mer om en takläggare i Uppsala: http://www.taklaggareuppsala.nu.

10 Dec 2018

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.