Välj rätt takmaterial - Takläggning

Taket är tillsammans med fönster och fasad husets viktiga ytskikt. De håller både regn och snö ute men också stekande sol. Därför är det extra viktigt att se till att de håller måttet.

En gång om året ska man helst besiktiga sitt tak för att se om det behöver repareras efter höst- och vinterstormarna. Takpannor kan gå sönder eller hamna snett och då kan vatten leta sig in. Fogar och vindskivor kan också släppa. Ett tak håller ungefär 30 till 100 år beroende på material, men kan som sagt behöva repareras där emellan. Är man osäker på när det är dags att lägga om taket kan man konsultera en takläggare. Detta brukar många göra kostnadsfritt samtidigt som de lämnar en offert. Takläggaren brukar kunna ge en bra tidsuppfattning om taket klarar ett eller två år till i nuvarande skick så man hinner planera takbytet och göra upp en budget.

Ett tegeltak är tungt och håller i hundra år

En professionell takläggare kan även hjälpa till med att välja rätt takmaterial om man funderar på att byta taktyp. Oftast lägger man samma material som tidigare men ibland kan det kanske vara bättre att byta. Ett tegeltak är vackert och håller i hundra år men det är inte alla huskonstruktioner som klarar att bära upp ett tak av tegel då det väger mycket. Det är även det dyraste materialet men hållbarheten är å andra sidan lång. Bor man längs en blåsig kustremsa eller i skärgården är troligtvis det bästa alternativet ett bandtäckt plåttak som kan stå emot de hårda vindarna. Men även takets lutning inverkar på vilka takmaterial som man kan lägga.

Man måste även ta hänsyn till arkitektur och ibland även ekonomi

Också arkitektur spelar in i val av tak. Ett modern hus kanske inte klär i tegel utan ett tak av papp eller gröna växter lämpar sig bättre? Också ekonomin spelar in och är det akut med att byta tak och man inte har råd att lägga ett nytt tak av dyrt tegel kanske man ska välja ett annat material för att undgå fuktskador. I dag finns det pannor i betong som liknar tegel men som är billigare att tillverka. Dessa kan man dessutom få i olika färger. Även ett tak av plåt kan vara riktigt snyggt och det kräver dessutom nästan inget underhåll alls. Titta runt bland era grannar och se vad de har för material på sin tak eller konsultera en kunnig takläggare.

14 Jul 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.