Ta hjälp av en målare för att måla taket

Vilket tak du har spelar en stor roll sett till vilket underhåll du måste vara beredd att lägga ner. Rätt underhåll kan i sin tur förlänga livslängden med flertalet år och det ger dig i sin tur avsevärt mycket billigare boende. Allt hör ihop och gällande tak - oavsett vilket material - så bör man kontrollera detta noggrant och gärna någon gång per år.

Detta för att se vilket skick det håller, om det är tätt, om någonting behöver åtgärdas - någon betong- eller tegelpanna kanske spruckit och behöver bytas ut - samt för att se att inga rostangrepp kommit på exempelvis ett plåttak.

Tyvärr slarvar många med detta underhåll och det leder i sin tur till högre kostnader. Ett tak som springer läck kräver akuta åtgärder och dessa är alltid dyrare än om man kan lokalisera ett fel - och åtgärda detta - på ett tidigt stadie. Vår rekommendation i detta är att man alltid tar hjälp.

Om det handlar om en inspektion av taket så kan man anlita en takläggare. Detta dels för den rena expertisen och kunskapen och dels också sett ur ett säkerhetsperspektiv. Nästan oavsett hur högt ditt hus är så kan ett fall innebära ren och skär livsfara. I synnerhet om du arbetar och håller någonting i händerna. Därför bör du ta hjälp av en takläggare - eller, som vi ska tala om här: en målare.

Färgen har mer än bara estetiska fördelar

Många tak går nämligen att fräscha upp genom en målning - exempelvis plåttak eller betongplattor går att måla. Det ger dels en bättre och snyggare finish och dels också längre livslängd till taket i fråga. Färg exteriört används nämligen dels för att ge hus och villor ett snyggare utseende och dels också för att ge skydd mot fukt och vatten.

Det glömmer många bort och detta oavsett om det handlar om taket eller om fasaden. Vårt råd är att du anlitar en målare då det är dags att måla om taket - och kombinerar detta med en fasadmålning också.

Måla både tak och fasad i Stockholm

Det finns definitivt en fördel i att kombinera fasadmålning med en målning av taket. Dels så kan man ofta förhandla sig till ett bättre pris i ett paket snarare än att betala för två olika projekt och dels så blir man, helt enkelt, färdig fortare. Det kostar nämligen på att ha arbetare i den direkt närvaron. Det lever om, det blir skräpigt och det finns mindre chans till egentid. Därför så är det också skönt att, så att säga, rycka plåstret direkt.

Om man ska välja målare då? Just det faktum att det handlar om fasad och tak gör att man bör lägga lite omsorg på att undersöka vilka målare som finns. Välj inte första bästa och välj inte med plånboken. Ta in offerter från så många målare i Stockholm som du orkar och välj bort de som kostar mest - och de som är billigast. Därefter är ett tips att du kollar referenser och då gärna fastställer att man målat tak tidigare. Få nummer till kunder, ring dessa och säkerställ att den målerifirma du anlitar verkligen kommer att utföra ett kvalitativt jobb. Komplettera referenser med att kolla upp branschtillhörighet, certifikat och om företaget har F-skatt. Det senare är ett måste om du ska använda rot-avdraget, men det är även en fördel om så inte är fallet då det kommer att bespara dig en massa pappersarbete.

Här kan du läsa mer om hur en professionell målare arbetar.

7 Mar 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.