Stort eller litet behov av att köpa solceller

Solens strålar kan omvandlas till energi, elektricitet. För detta behöver man köpa solceller. En liten solcellslampa i trädgården eller stora paneler som täcker elbehovet för en hel villa.

Vill man dra ner på sina elkostnader på sikt är solceller ett alternativ. Det finns idag en mängd solceller. De finns i form av hela takpaneler för att försörja ett hus med el, och det finns små solceller i lampor för trädgårdsbruk eller i laddare för mobiler och datorer. Hela tiden kommer nya användningsområden. I länder med fler soltimmar än i Sverige är förutsättningarna naturligtvis bättre. Men det hindrar inte att det även i Sverige, i synnerhet under sommarhalvåret, lönar sig att köpa solceller. Solceller fungerar även när det är mulet. Dock inte på natten.

Kvalitet, finns det olika?

Generellt kan man väl säga att när det gäller större solceller - exempelvis i form av solpaneler som monteras på hustak, eller på laddstationer för elbilar - är kvaliteten god. Tekniken är utprovad och godkänd och de firmor som monterar solcellerna kan därför lämna garanti. När det gäller mindre solceller, till exempel i trädgårdsbelysning, så kan kvalitén skifta. Många känner nog igen att man har köpt billiga små lampor som bara fungerat några veckor, eller inte alls. På sätt och vis kan det tyckas viktigare att de större solpanelerna som ska försörja ett hushåll med el är i bra kvalitet. Men det är inte så konstigt att man vill att även mindre solceller ska hålla. Där gäller det att kolla tester. Kvalitén gäller inte bara själva solcellen utan hela produkten.

När man bestämt sig för att köpa solceller

Gäller det ett större projekt, som att täcka taket med solpaneler för att bli självförsörjande med el, gör man bäst i att vända sig till en firma. Där kan man få hjälp med allt från beräkning, mätning och installation. Men ska man se till att få belysning i trädgården, kanske lysa upp en gång eller en uteplats, kan man som regel göra det själv. Det finns ett stort antal varianter på lampor och belysning som drivs med solceller. Man slipper sladdar och det är ett miljövänligt alternativ. Många lampor har också sensorer som gör att det släcks vid dagsljus och tänds vid skymning. Utformningen bör också anpassas till omgivningen. Har man höga buskar kanske man ska välja lite högre lampor, på stolpe. Man bör också tänka på att man riktar lampans solcell för maximal upptagning av solens strålar, alltså i söderläge.

11 Feb 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.