Stockholm har alltid varit fullt av byggnadsställningar

Den första byggnadsställningen i Stockholm kom troligtvis på plats samtidigt som det första huset i Stockholm. Det är nämligen svårt att tänka sig något annat.

När användes den första byggnadsställningen i Stockholm? Tja, troligtvis samtidigt som det första huset byggdes. Det är nämligen ganska svårt att bygga ett hus utan att använda en byggnadsställning, om inte huset är pyttelitet. Det är svårt att tänka sig att något hus i Gamla stan kom på plats utan en ställning.

Att konstruera en byggnadsställning är en konst som människor har behärskat i tusentals år. Man kan verkligen säga att redan de gamla grekerna sysslade med byggnadsställningar. Det är sannolikt att även de som byggde pyramiderna hade lite hjälp av byggnadsställningar. Innan man byggde någonting alls var man helt enkelt tvungen att bygga en ställning.

I det gamla Egypten fanns det också byggnadsställningar

Förr var det vanligt att man surrade ihop delarna till byggnadsställningen med rep. Själva ställningarna var givetvis gjorda av trä och man fick lägga mycket tid på att konstruera dem. Trä är hållbart men dessvärre skedde ändå många olyckor på grund av att ställningarna brast under tyngden från stenar eller plankor.

Nuförtiden är byggnadsställningar lika viktiga men de är tillverkade av metall och kompositmaterial. Det gör dem säkra, lätta och jämförelsevis enkla att sätta ihop för vem som helst. Att hyra en byggnadsställning kan vara dyrt men det är helt nödvändigt när man ska bygga eller renovera hus. Det visste ju redan både de gamla egyptierna och stockholmarna.

På denna hemsida kan du läsa mer om byggnadsställningar: byggnadsställningar.net

15 Jul 2023

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.