Sommarnöjen hemma på gården

Rött, vitt eller svart? Tegel, betong eller plåt? Hur väljer du och vad fungerar bäst till just ditt hus? Finns expertisen i ditt område eller behöver du söka stort? Investera i huset nu.

Ett av sommarens stora nöjen är att varva ner och kliva ett steg från dator och skrivbordsjobb. Vi vill och behöver komma ut i friska luften och jobba praktiskt och handfast. För många innebär det att ta hand om hus och trädgård. Och vad är väl härligare att lägga tid och pengar på än att fixa till det boende vi har som tar hand om oss och hela familjen året om. Sommaren är en av de bästa tiderna för att exempelvis ge sig på att byta husets tak. Detta är något vi sällan ger oss på själva och det är verkligen en rekommendation att anlita en erfaren takläggare för jobbet.

Så många fördelar

En takläggare gör gärna hembesök och besiktigar ditt tak och din takstomme. På så vis kan de rekommendera vad du bör satsa på för typ av material samt om du behöver göra något större underarbete eller ej. Beroende på material och när taket byttes senast kan olika stora jobb erfordras. När du anlitar en takläggare så ska du givetvis gå på rekommendationer och att de har alla behörigheter som krävs. Dessutom är det alltid smart att ta offert från ett par olika firmor för att jämföra. Materialvalet påverkar priset men även den arbetskostnad som tillkommer för att utföra jobbet. Till det senare kan du troligtvis göra ROT-avdrag om du inte redan nyttjat 50 000 kr per person och år för huset.

Materialval för utseende och funktion

När det kommer till att välja material till det nya taket tittar man ofta på vilket material som fanns innan. Passar färgen och materialet till husets fasad idag - kanske har ni målat om och söker en annan kulör för att matcha bättre mellan hus och tak? Tegel och betong är i sina orangea färgtoner en varm och aktiv färg och den passar fint om du behöver värme för att skapa balans i helheten. Ett plåttak är ofta svart och tillför mindre färg, samtidigt som det kan vara oerhört effektfullt och grafiskt snyggt mot vitt eller liknande. Hur ljudisolerat är ditt hus? Regn mot ett plåttak hörs mer än mot tegelpannor. Vilket klimat bor du i, behöver du raskanter för snö på ditt tak? Allt detta och mer kan du rådfråga din takläggare om.

10 Jun 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.