Sänk kostnaden för tak med plåt

Det finns några olika sätt som man kan hålla kostnader för sitt villatak nere. Vill man verkligen hålla nere kostnaderna på taket kan man välja att både göra jobbet själv och även välja ett billigare alternativ till materialet som man lägger taket med. Men vad är billigast?

Här måste man alltid jämföra kostnader med vad som är hållbart i längden. Det billigaste alternativet är sällan det som håller längst, och att lägga ett tak med ett mycket billigt tak, men bli tvungen att lägga om taket efter 10-20 år, blir ju inte "billigt" i längden, eller hur? Här jämför vi kostnad för plåttak med kostnad för andra slags material till taket. Vilket alternativ som man väljer är ju upp till eget tycke och smak.

Så mycket kostar olika tak

Tegelpannor

Tegeltak kostar mellan 1.000-1.800 kronor per kvadratmeter. Tegel är det mest klassiska av alla tak som vi är vana vid att se i Sverige. Tegel håller i många, många år och är snyggt, men har den högsta kostnaden. I bästa fall kommer du inte att behöva byta ut teglet förrän om 50-60 år. Däremot bör man tvätta det regelbundet och hålla kontroller över tegeltaket.

Betongtak

Betongtak kostar allt mellan 900-1.600 kronor per kvadratmeter. Av tradition har vi inte använt betong till tak, men numera finns det fin betong som inte alls är tung att ha på tak. Betongen har den fördelen att den inte går sönder, håller i evighet, men kan liksom teglet drabbas av fukt och mögel, så den bör man hålla så ren man bara kan. Betongtaket bör hålla minst lika länge som tegeltaket men bör kontrolleras regelbundet så inget händer med det. Förutsatt att det inte skadas, så bör det hålla i evigheter.

Plåttak

Plåttak är ett mellandyrt tak som kostar mellan 800-1.500 kronor per kvadratmeter. Plåten är förhållandevis billig i förhållande till den långa hållbarheten som plåten har. Den kan hålla i minst 50 år, men ännu längre. Se bara till att måla om taket, så att det håller i generationer framöver. 

Papptak

Papptak är ett av de billigaste alternativen och passar bäst till funkishus. Det kostar mellan 350-600 kronor per kvadratmeter och är lite komplicerat om man nu skulle vilja lägga det själv. Man behöver en värmepistol som löder ihop de olika pappen med varandra.

Shingeltak

Shingeltak är det absolut billigaste och kostar endast 170-230 kronor per kvadratmeter, men är inte något tak som håller längre än 10-15 år, och då måste man absolut byta ut hela taket och lägga på nytt.

15 Jun 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.