Så blir den gamla råvinden en ny fastighet

Råvindskonvering. Det är begreppet som används när man pratar om att bygga om en klassisk råvind till en ny fräsch yta att bo på. Det här är något som blivit mycket vanligt i Stockholm och andra städer de senaste decennierna. Inte så konstigt med tanke på den stora bostadsbrist som råder i Sverige på många orter sen flera år tillbaka.

“Ett bra byggt vindsrum kan bli en perfekt liten lägenhet för en ensamstående, kanske första lyan för en ung person som tröttnat på att stå i bostadsköerna”

Att göra en råvindskonvertering i Stockholm betyder dels att fler får möjlighet att bo i huvudstaden, men det är självklart också ett bra sätt för en bostadsrätt att få in mer intäkter till föreningen. Ju fler som bor i samma borätt, desto fler betalar ju hyra som ger föreningen en bättre ekonomi.

Vindsvåning i villa

Råvindskonvering i Stockholm är kanske allra vanligast i innerstaden där det finns gott om fastigheter och flerfamiljshus. Men även fler och fler vanliga villaägare har hängt på trenden att konvertera sin råvind till boyta. I linje med råvindskonvering i borätter så kan också villaägaren tjäna pengar på sin tidigare icke utnyttjade yta på vinden genom att göra den beboelig.

En vindsvåning kan hyras ut till en annan familj och om utrymmet närmast tak inte är så stort, går det ofta att i alla fall konvertera till ett vindsrum. Ett bra byggt vindsrum kan bli en fin liten lägenhet för en ensamstående, kanske första lyan för en ung person som tröttnat på att stå i bostadsköerna som aldrig verkar gå framåt.

Stora möjligheter med egen trappa

För att få ut mer pengar i hyra är det klokt att ordna en egen ingång till det boende man som villaägare vill hyra ut. De pengar man investerar i en trappa upp till vinden och en egen dörr får man lätt igen på sikt då betydligt fler vill hyra ett boende med egen ingång.

Den här typen av lösning kan också hjälpa barn som växer att bo hemma längre. Med egen ingång får de ändå en välbehövlig distans till sina föräldrar. Med en inredd vindsvåning, eller ett mindre vindsrum som konverterats från råvinden, kan familjen svälla och krympa och ändå kan alla stanna kvar under samma tak.

För unga vuxna kan det alltså fungera bra som ett första boende, då kan man också bidra med en slant i hyra. Skulle vinden plötsligt stå tom går det ju bra att hyra ut den till utomstående istället.

Stort projekt som proffs klarar

En råvindskonvertering är ett rejält projekt! Vare sig du är privatperson som ska bygga om villan, eller om du sitter i en bostadsrättsförening och har styrelsens uppdrag att undersöka hur det skulle kunna gå till så finns en klok väg att gå - anlita en byggfirma!

I början kan råvindskonveringen kännas så krånglig att du tappar lusten och orken. Men med proffs till hjälp får du det stöd du behöver.

Det första du själv måste göra är att söka bygglov. När du väl fått det kan du börja sätta dig ner med planeringen. Redan här bör du som ska anlita en firma ta in den kompetensen. Att bygga om på vinden spelar roll för hela huset. Råvinden ska få en ny funktion, nästan som en ny kroppsdel på huskroppen.

En byggfirma kan hjälpa dig så att planeringen kring nytt vatten och avlopp upp till vinden blir rätt. Det måste också naturligtvis finnas ljusinsläpp så ni behöver planera för nya fönster om det inte redan finns. Ventilationen är en annan viktig fråga. Från planering till beboelig vind - firman hjälper dig.

26 Feb 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.