Så besiktigar man taket

Alla tak har sina särskilda behov beroende på material och det är viktigt att man besiktigar och reparerar taket regelbundet. Här är några tips på saker man bör titta på vid en besiktning.

Ett tak ska helst besiktigas årligen och bästa tiden att göra detta är på våren efter höst och vinterstormarna. Då kan man också samtidigt passa på att rensa hängrännorna från löv. När man besiktigar ett tak ska man titta efter eventuella läckor och springor där vatten kan ta sig in. Takpannor som hamnat snett i blåsten ska läggas på plats och är någon trasig ska den bytas. Har man ett papptak måste man kontrollera så att skarvarna håller tätt och det samma gäller på ett plåttak. Vanliga ställen där vatten kan leta sig in är annars runt skorstenen och vid takfönster. Därför ska man vara extra noga med att kontrollera plåten som sitter där.

Detta avgör hur länge taket håller

Att även gå upp på vinden och kontrollera innertaket så att där inte finns några fuktskador är viktigt. Ibland kan man på doften känna om något är fel. På en vind ska det dofta friskt av trä och inget annat. Genom att regelbundet kontrollera och underhålla taket får man ett tak som håller längre men inga tak håller för alltid. Hur ofta man måste byta ett tak beror på vilket material det är av och vilka väderförhållanden som det utsätts för. Är man osäker på om det är dags att byta taket kan man låta en takläggare göra en besiktning. Läs mer om takläggare på denna webbsida: https://www.takläggarenyköping.se

8 Dec 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.