Ramla inte från taket!

De som är ofta uppe på taket och som till och med har taket som sin arbetsplats behöver ha riktigt säker utrustning som gör att de kan arbeta högt ovanför våra huvuden och som har taket som sin arbetsplats. Förra året, var ett dystert år och våra medier har rapporterat om en ökning av arbetsplatsolyckor. Så kan vi ju inte ha det; vi kan ju inte ha takläggare som ramlar ner. Det finns utrustning som kan säkerställa att man inte behöver ramla ner när man arbetar på höga höjder. När det kommer till att arbeta på tak är byggnadsställningar den garant som gör att byggjobbarna inte ramlar ner. Vi behöver fler och säkrare byggställningar för att vi inte ska sända upp byggjobbare som riskerar att ramla ner.

Som lekman ska man aldrig upp på taket

Är man lekman ska man aldrig upp på taket. Däremot kan man som lekman, och det bör man göra ofta, inspektera taket inifrån. Genom att göra det kan man se om det finns någon läcka på taket. I så fall, om man upptäcker det tidigt kan man rätta till läckan utan att taket skadas. Att falla ner från taket om man undersöker det inifrån ger långt ifrån så svåra skador som om man ramlade ner från taket. Det är bara professionella takläggare som ska upp på taket. De har den rätta utrustningen och vet hur de ska göra för att inte ramla ner från taket. Det är deras arbetsgivare ( och de själva om de är sina egna företagare) som har ansvaret för deras säkerhet. Det innebär att de är skyldiga att förse dem med säkerhetssele, byggnadsställningar som gör att de inte ramlar ner och så vidare.

Göra om taket viktigt göra i tid

Om det är så att det har gått mer än 20 år sedan som man gjorde en genomgripande renovering av taket är det viktigt att undersöka om taket behöver läggas om. Då bör man sända upp en professionell takläggare som gör en grundlig undersökning av taket. Hittar hon, eller han brister på taket, och att man bör åtgärda det, så vet du som villaägare det. Det är bättre att veta än att bara gissa. En bra takläggare kan ge råd om man till exempel bara ska måla om, eller bara ska göra en ordentlig taktvätt. Ibland kan det räcka med en taktvätt, om det är så att man har massor med alger och mögel, och räcker det inte med en taktvätt kanske det räcker att måla om och förnya taket på det sättet. Och räcker det inte med en takmålning kanske man helt enkelt måste lägga om taket. Här kan du läsa mer om takläggare i Nacka: https://www.takläggarenacka.se.

14 Apr 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.