Plåtslagare – finns de kvar?

Vissa hantverk har verkligen gammaldags namn, som till exempel plåtslagare. Man tänker sig en plåtslagare som slår och hamrar plåten med en hammare när man hör ordet "plåtslagare". Idag är det ju knappast någon som hamrar eller slår på plåten. Det utför en maskin numera. Sedan, när plåten är färdigt valsad och skuren, tar en takläggare hand om den och lägger den på ett tak, med tätskikt och undertak. Sedan gör plåten sitt jobb och skyddar taket i minst 50 år.

Du vet väl att plåten är bland det bästa materialet för ett tak? Det är av plåt som man gör alla de detaljer som ska skydda taket mot väder och vind. Det är plåten som man täpper till de skarvar som uppstår om man till exempel lägger ett tak med tegelpannor. Plåt på tak har i många år varit relativt underskattat i Sverige. Det kanske är dags att ta tillbaka plåten på taken.

När du behöver plåtslagare

Plåten är formbar och passar därför bra på tak

Det som gör plåt så bra och som passar så bra på tak är att den både är stark och formbar. Plåten kan du runda ett heöt hörn om du så vill. Det är med plåten som du får ner all nederbörd genom stuprör och hängränno. Plåten rostar inte, med de moderna metoder som man gör plåttaken. Du kan dessutom ha nästan vilket slags tak som helst; ett kupoltak, ryska kupoler, ett välvt tak, fyrkantigt eller snett tak. Plåten passar alla slags vinklar och vrår på ett tak, på grund av sina utmärkta egenskaper. Plåten tillverkas också med ett utseende som inte är så "plåtaktigt". Det man inte har gillat med plåttak, är den platta yta som plåten ger. Moderna plåttak, finns i vattrade former, så att de påminner om telgeltak och får en finare struktur uppe på taket. Därför behöver man som villaägare inte längre skämmas över sitt tak av plåt.

När det är dags för att anlita plåtslagare

Så när det sedan är dags för att renovera eller lägga ett helt nytt tak, är det vitkigt att välja en kompetent plåtslagare. Man kan googla "plåtslagare" och sedan skriva in den ort där man behöver sin plåtslagare, så att man får flera förslag på plåtslagare som arbetar nära din bostad. Det bästa är ju att anlita en plåtslagare som har stor erfarenhet av just plåt när det är dags att lätta nytt tak eller dags för en takrenovering. Så fråga alltid efter en referenser på plåtskagaren som du funderar på att anlita och följ upp referenserna innan du bestämmer dig. Lycka till!

16 Oct 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.