Planera takbytet i god tid

Är det snart dags att lägga om taket hemma? Ett takbyte är en stor investering som kräver en hel del planering och det finns även mycket annat att tänka på. Här följer några användbara tips.

Ett takbyte är ett större projekt som kostar en hel del. Men tack och lov är det inte så ofta man behöver byta taket. Hur länge ett tak håller beror på väder och vind och var fastigheten ligger. Taket på ett kustnära hus, exempelvis på Lidingö, som utsätts för mycket sol och salta vindar, slits snabbare än ett hustak beläget inåt i landet. Men även taktyp och material har betydelse för hållbarheten, likaså om man har underhållit och skött om taket. Det takmaterial som har längst hållbarhet är tegel, följt av plåt och sedan papp. Prisskillnaden är också stor mellan de olika materialen, men även arbetskostnaden eller tidsåtgången. Att pussla ihop ett tegeltak tar betydligt längre tid än att lägga ett plåt- eller papptak.

Detta gäller om man vill byta till ett annat material

Ska man lägga om taket är det bra att vara ute i god tid. Man bör kontakta en takläggare på Lidingö ett halvår innan, och först få taket besiktigat och en kostnadsfri offert. Oftast lägger man samma taktyp som tidigare, men man kan i vissa fall byta till ett annat material om husets konstruktion tillåter det. Detta kan en takläggare hjälpa till med och kontrollera. Ska man byta taktyp behöver man i de flesta fall också ett bygglov från kommunen.

29 Mar 2021

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.