När du önskar plåttak

Om du funderar på att lägga ditt tak med plåttak, är det ingen dum idé. Plåt på tak är nämligen otroligt hållbart, fyller verkligen sin funktion, nämligen att hålla tätt och är numera så snyggt att det verkligen lyfter utseendet på hela huset. Många plåttak härmar också utseendet på ett tak med tegel, med vågformad plåt och har gömda skruvar så att inte skruvarna i sig ger upphov till vatten- och fuktskador.

Särskilt bra är plåten om man har ett stort tak. Plåten är särskilt bra att använda då men får plåttaket i valsar som läggs på och som täcker taket effektivt. En duktig takläggare ser till så att det går snabbt för plåten att läggas över ett stort villatak.

Ett plåttak ger garantier på 50 år

Många plåttak ger garantier på åtminstone 50 år. Det är inte lika tungt som till exempel ett tak med tegelpannor. Ett plåttak kan väga 5 kilo per kvadratmeter vilket inte är mycket. Dessutom är ett plåttak mycket lätt att måla om. Så är det inte riktigt med ett tak av tegelpannor. På vintern är det lätt att skotta bort snö från ett plåttak, och på somrarna är det lätt att tvätta och måla om. Ett plåttak kan inte vittra eller frysa sönder. På somrarna kan plåten i och för sig bli het, men mer än så händer inte ett plåttak på somrarna.

Lägre kostnad med plåttak

Ett plåttak kostar också mindre per kvadratmeter. Här kan du räkna med cirka 800-1.500 kronor per kvadratmeter, jämfört med ett tak med tegelpannor som kan kosta mellan 1.500-1.900 kronor per kvadratmeter. Både tegel och plåten kan hålla i mer än 50 år. Om det är så att du bor i Göteborg och där behöver en takläggare, så är det viktigt att välja någon som har många års erfarenhet av takomläggningar, och som har de certifieringar som kan behövas för bygge av tak och tätskikt. Det gäller att man både förstår materialet men också kan tekniken för att lägga ett tak som inte läcker eller skadas så lätt. Det händer ju att tak flyger av hus, vid riktigt starka vindar, men det är ju då som taket ska hålla, eller hur? Då kan man faktiskt bygg tak som håller för även starka och extrema väderförhållanden. Det är ju sällan som alla tak flyger iväg, vid extrema väderförhållanden. Det är ju endast tak som inte har lagts på det rätta sättet.

15 Nov 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.