När du behöver en takläggare

För att veta hur taket mår ska man med jämna mellanrum kontrollera det. Det finns många fördelar med att se att det inte är slitet eller skadat på något sätt. Om man vet att taket är gammalt eller upptäcker skador så kan man råka ut för vatten- och fuktskador.

Det är medför stora kostnader och mycket krångel. Vid minsta tvivel ska du kontakta en takexpert för en professionell besiktning för att vidta passande åtgärder.

Alternativ vid takproblem

Våra tak utsätts dagligen för slitage på gund av regn, snö och blåst. Grenar och lösa föremål kan också skada taket. Fukt orsakad av skador tränger in överallt och större skador kan göra att det blir vattenskador som förstör innetaket och närliggande tak och väggar.

Om det upptäcks mindre skador kan det räcka med en takrenovering. Men om man har en gammalt slitet tak med stora skador finns det risk att man måste lägga om taket. Ett nylagt fräscht tak förhöjer såklart värdet på huset.  

Olika taktyper

Man kan lägga och renovera tak av flera olika typer, till exempel takpannor i tegel eller betong,  plåttak samt moderna papptak.

Ska man ha ett nytt tak vill man ju ha ett snyggt, funktionellt och prisvärt tak som kommer att hålla länge. Ett tak gör mycket på helhetsintrycket av ett hus. Vad är det då för skillnader mellan olika tak och kan man ha vilket tak som helst? Och om man ska ändra utseendet på sitt tak behöver man söka bygglov.

Lertegelpannor - Det ger ett klassiskt och vackert utseende och kommer att hålla en livstid. Ett tegeltak blir också bara vackrare med åren och kräver ganska lite underhåll. Lutningen ska inte vara lägre än 22 grader för att det ska fungera att lägga ett plåttak. Det tar dock längre tid än andra tak att lägga och kostar lite mer.

Betongpannor - Det är ett billigt alternativ och relativt lätt att lägga. Det finns dessutom mycket olika utseenden på betongplattor. Betongplattor är tunga så det gäller att tak är anpassat för det.

Plåttak - Det är mycket hållbara tak men ganska dyra. Det är ganska lätta ta kså det kan läggas åp de allra felsta taktyper. Det finns olika varianter, bland annat så finns det plåttak som ska se ut som tegelpannor. 

Papptak - Papptak är självklart inte lika hållbara som till exempel tegel och betong men om man sköter om det så håller det i alla fall 30 år. Men det är det klart billigaste taket att lägga men kräver sitt underhåll.  

Letar du efter en kompetent i takläggare i Tyresö? Du kan du läsa mer här: www.takläggaretyresö.nu.

9 Apr 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.