När bör man byta tak?

Att bygga eller att utföra olika typer av renoveringar på sitt hus är det inte många som kan själva. För det behöver man lite hjälp av en hantverkare som vet när saker och ting behöver göras.

Vissa saker är i normalfall ingenting svårt för oss att göra själva, när det kommer till vårt hus och vår trädgård. Plantera om blommor och beskära buskar till exempel eller måla om stuprören. Men vissa saker behöver vi hjälp från andra att få till, som att byta taket på huset eller bygga en veranda. En hantverkare kan hjälpa er i planeringen av det ni behöver hjälp med, ända fram till färdigt resultat. Behöver ni hjälp med att byta tak på huset? När bör man egentligen byta sitt tak, när har det tjänat sitt syfte?

Har det kommit in fukt någonstans?

För att se om det är dags för ett takbyte så kan man göra på olika sätt. Om man har plåttak kan det hålla mellan trettio till fyrtio år medan ett tak av tegel kan klara sig upp till hundra år. Se till att säkerställa att taket behöver bytas, det är en kostsam historia att göra och ingenting man är sugen på att göra i onödan. Oavsett vilken tak ert hus har så vet man definitivt att det är dags att byta ifall man har fått in fukt. Gå en trappa upp till vinden och känn efter om det luktar eller finns vattenläckor. Om så är fallet så behöver både själva taket och innertaket bytas. Isoleringen kan ha blivit fuktskadad om det har läckt in vatten och då behöver även den bytas.

Tegel mer tåligt än plåt

Om det bara är innertaket som är fuktigt så kan det räcka om man bara byter detta, om man har tegelpannor som yttertak och om dessa är intakta. Det är mer kostnadseffektivt att bara byta ut vissa delar av taket som är dåligt på något vis, än att lägga om hela ifall det inte behövs. Kolla igenom taket för att se vad som behöver bytas och eventuellt tjäras om. I regel så brukar man säga att ett tak lagt i tegel håller runt femtio år, men det kan hålla sig fint i upp emot hundra år om det vill sig väl. Tegel är mer tåligt än plåt men se till att ta hjälp av en takläggare för att få lite mer input om vad som går att göra med ert tak. Vi skulle rekommendera denna hemsida: https://www.takläggareborlänge.biz

3 Mar 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.