Konsten att lägga ett parkettgolv

Parketten är ett av de mest älskade golven i våra hem och det kan läggas i många olika mönster. Att lägga ett parkettgolv är därför något av en konst.

Ett parkettgolv kan egentligen se ut hur som helst och det är bara fantasin som sätter gränser. Men en klassiker är annars fiskbensparketten. Vanlig är också Limhamnsrutan, eller mosaikparkett, som den också kallas. Det fina med parkettgolv är att de passar lika bra i äldre sekelskiftesfastigheter som i nya hus med modern arkitektur.

Väljer man dessutom en massiv ekparkett får man ett golv som håller i flera generationer. På så vis är parkettgolvet också ett miljövänligt golv som dessutom går att renovera och slipa om när det blir slitet. Idag är det inte ovanligt att man genomgående lägger parkett i hela bostaden.

Ska man lägga in ett parkettgolv måste man anlita en riktig golvläggare

Att lägga parkettgolv är en konst och det krävs gedigen skicklighet. Detta då trä är ett naturligt material som påverkas av luftfuktighet och temperaturskillnader. Väljer man dessutom ett klassiskt parkettgolv måste varje trästav läggas på plats för hand och limmas eller spikas och för detta krävs det en skicklig golvläggare.

Bäst blir det om golvläggaren också anpassar parkettstavarnas längd efter storleken på rummet. Då blir det en fin balans och parkettgolvet smälter verkligen in. Ska man lägga in en ny parkett gäller det att anlita en riktig golvläggare och att inte bara se till kostnaden utan även ta hänsyn till referenser och referensobjekt.

21 Jun 2022

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.