Har du mossa på taket?

Har du fått ovälkommen mossa på taket? Vet du inte hur du ska ta bort den? Har man väl fått mossa på sitt tak, är risken stor för att taket behöver renoveras ordentligt för att skydda hustaket. All mossa – även om man kanske tänker att det är som det ska att ha växtligheter på sitt tak – måste dessvärre bort. Växtligheter på taket, håller nämligen kvar all nederbörd som kommer ner från himlen.

Det enda man kan göra med mossan är att se till så den avlägsnas. Först efter det kan man sedan tvätta taket och renovera hela ytan så att det inte återkommer mer växtligheter på det. Mossa ska nämligen inte växa ovanpå tak. Taket bör vara fritt från all växtlighet för att på rätt sätt kunna skydda huset.

Tvätta taket

Först bör man tvätta taket, och på så sätt få bort all den mossa som kanske finns ovanpå taket. Då använder man rengöringsmedel som tar bort alla bakterier och det som ger förutsättningar för mossan att växa på taket. När man tvättar taket, får man bort det som är gynnsamt för mossan, men trots det är risken stor för att mossan hittar tillbaka till taket. Därför måste man förbereda takets yta så att mossan inte får tillfälle att komma tillbaka.

Behandling av taket

När man sedan har fått rent taket så behandlar man taket med medel så att mossan inte får tillfälle att växa på nytt. När man väl har fått bort mossan är det mycket viktigt att den förblir borta och inte får gynnsamma villkor att växa upp på nytt. Därför bör man göra en liknande behandling igen några år efter den första behandlingen, och så får man hålla på tills man ser att mossan inte kommer tillbaka. Det bästa är ju om man som villaägare ser att mossan är borta och att den inte kommer tillbaka. Men så länge som mossan återkommer, så måste man rengöra och behandla taket.

Underhåll av tak

Som villaägare kan man själv gå upp på taket och regelbundet ta bort sådant som ser ut att vara någon slags växtlighet. Får man inte bort den, så kanske man bör ersätta teglet, pappen, shinglet eller vad det nu är som man har sitt tak av för material. Får man inte bort växtligheten måste man dessvärre riva bort det material där växtligheten har rotat sig, och ersätta med helt nytt och fräscht material. Googla "mossa på taket" så att du kan hitta hantverkare som arbetar med mossan på taket. Lycka till!

29 Nov 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.