Har du fått fukt på vinden?

Aj, aj, att drabbas av fukt på vinden är ingen lätt sak och innebär att du blir tvungen att riva ut det som kan ha drabbats av fukten på vinden. Det första som du bör göra är att ta kontakt med något företag som kan komma och för det första konstatera om du har drabbats av fukt eller inte. Det kan vara svårt för en lekman att på egen hand avgöra om det är så, såvida du inte ser att detregnar ner från taket, vill säga. Gör det det, är det inget tvivel om saken. Då har du fuktproblem att ta itu med.

Detta bör du göra när du har drabbats av fukt

Ett renoveringsföretag bör kontaktas. De kommer då med en fuktmätare som mäter fukthalten i luften och kan då konstatera om du har fått fukt i ditt hus.

  1. En fuktbesiktning görs av en renoveringsfirma som arbetar med fuktskador.
  2. De skriver en skaderapport och tar kontakt med försäkringsbolag.
  3. I enlighet med skaderapporten tar försäkringsbolaget ställning till om man får ut ersättning eller ej. Alltför många försäkringsbolag ger inte ersättning för skador som kommer för att taket läcker, så läs igenom hemförsäkringen noga.
  4. Renoveringsbolaget kommer och river ut allt som har drababts av fukten.
  5. En avfuktare installeras som torkar bort all fukt.
  6. Man mäter sedan luftfuktigheten regelbundet tills nivån har stabiliserats.
  7. När luften har återställts och det inte är lika fuktigt längre, påbörjar man renoveringen.
  8. Man mäter en sista gång för att säkerställa att fukten har avlägsnats.

Detta bör du göra som fastighetsägare

Som fastighetsägare måste man åtgärda alla slags fuktskador. Om inte kan det bildas mögel i huset. Då måste man sanera hela huset. Om man inte gör det, riskerar man hälsan bland dem som bor i huset. Om möglet sprider sig kan husets konstruktion angripas och hela huset utdöms som obeboeligt av kommunen. Ett sådant hus får man inte bo i längre. Kommunen kan ta det huset i beslag. Och skulle man vilja sälja det, blir det närmast omöjligt.

Det finns hjälp att få

Som tur är finns det flera företag som arbetar med fuktskador och de kan råda dig och ge bra avbetalningar på den renovering som du blir så illa tvungen att göra. Du är dessutom inte ensam om att ha drabbats av fuktskador. Det är inte alls ovanligt och det går att åtgärda. Kanske det till och med leder till att du äntligen får den där renoveringen som du har tänkt göra så länge att hända. Lycka till!

Läs mer här om hur man kan hyra en avfuktare som åtgärdar fuktproblemet.

27 Sep 2018

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.