Ett stadigt tak är en bra investering

Taket är ett av husets viktigaste delar. Ett fräscht tak höjer husets värde och är av stor vikt både för fastigheten och de boende. En korrekt utförd takläggning är vägen till drömtaket.

Hjälp, taket läcker! Ett läckage är en katastrof för många husägare. Ingen kan leva i en bostad där det ständigt droppar från taket och orsakar inte bara mögel utan massvis med andra problem. Är problemet framme är det nödåtgärder som gäller. En takläggning måste planeras, utföras och betalas. Att en takläggning kostar mycket pengar är ingen nyhet för någon. Även om ett bra tak sägs hålla i hundra år, så känns det ändå väldigt tungt och påkostat för många. Det bästa rådet i det här sammanhanget är att investera i ett stadigt tak om man planerar att bo i huset under en längre period. En billig eller dåligt utförd takläggning kan bli dyrare i längden på grund av reparationer. En takläggning är en investering som alltid lönar sig.

Takläggning av olika taktyper

Olika taktyper kräver olika renoveringar och kostar olika mycket. Dessutom är de olika svåra att lägga. Idag anses till exempel takpannor som en relativt enkel metod för takläggning. De är dessutom billigare i jämförelse med andra taktyper och har högre effektivitet. Rekommendationen lyder att det helst ska användas samma material som det ursprungliga taket. Med andra ord, om huset har ett plåttak är det inte bra att välja takpannor även om det kommer att kosta en mindre.

Vad kostar en takläggning?

Kostnaden för en takläggning varierar städer, uppdrag och hantverkare emellan. Kalkylerna görs också på olika sätt. Det finns jobb som prissätts per timme och sådana som får ett helhetspris. Jämför gärna olika priser och företag innan du anlitar någon. Seriösa takläggare kommer oftast på husbesök innan de sammanställer en offert. Det intressanta är att de flesta företag har ett online formulär som framtida kunder kan skriva i, beskriva sitt problem och invänta ett erbjudande om ett pris. Självklart, är detta ett sätt att underlätta processen för nya kunder men observera att utan ett besök på plats är det väldigt svårt att bedöma kostnader och pris. Bra att veta inför en takläggning är möjligheten att utnyttja ROT – avdraget. Det gäller takläggarens arbetskostnader och uppgår till 30 %. Beloppet skrivs in i skattedeklarationen och är avdragsgillt. Du kan som max utnyttja 50 000 kronor i ROT-avdrag per person och år.

12 Jun 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.