Bygga Balkong för bostadsrätt - tänk på detta

En lägenhet som har en balkong har i och med detta också det där lilla extra. En balkong innebär att man har ett extra rum att använda under sommaren och att man har en perfekt plats att njuta av solen på. Balkongen blir en fristad för själslig rekreation.

Och: en balkong är också extremt värdehöjande. Vilket också är förklaringen till varför fler och fler BRF:er planerar att bygga balkong till sina medlemmar. Dels så får var och en av dessa en trevligare bostad - dels så sker en värdehöjning av både fastigheter och lägenheter tillhörande dessa.

Det handlar emellertid om en resa. Planerar man att som BRF bygga balkong till sina medlemmar så är det ett beslut som dels måste ha stöd hos medlemmarna i fråga. Det handlar om en ganska stor investering - och det handlar dessutom om att inte alla kommer att få en balkong. Dels så kommer det även att påverka miljön i samband med att ett framtida bygge av balkonger äger rum - det kommer att leva om och låta ganska mycket.

Gällande kostnaden så ser man emellertid att en demokratisk lösning ofta används där man helt enkelt betalar för den balkong som byggs. Har man inte möjlighet - eller vill inte - att bygga balkong så betalar man heller inte. För att ett sådant projekt ska kunna gå vidare så krävs normalt att två tredjedelar av föreningens medlemmar stöttar motionen. Även om det skulle ske så handlar det om en lång resa som återstår.

Ta hjälp av en erfaren firma för att bygga balkong

Har ett beslut fattats i en BRF om att balkonger är en sund investering så kommer nästa steg. Vår rekommendation är att man tar det genom att kontakta en erfaren firma för balkongbyggen. Man ska givetvis ta in offerter från flera aktörer - men just erfarenhet är en punkt som man inte ska underskatta.

Att bygga balkong handlar väldigt mycket om att ta hänsyn till det närliggande området och till fastighetens arkitektur i stort: balkongerna ska smälta in och de ska uppfattas som en naturlig del av fastigheten. Vilket kräver kunskap, erfarenhet och kompetens.

Man kommer även att ha fördel i att anlita en erfaren firma sett till att balkonger kommer att kräva ett bygglov. Att ha en erfaren, kunnig partner för att dels skapa ritningar och dels delta vid möten med Byggnadsnämnden gör skillnad. Företaget kan även - genom att kontrollera exempelvis ritningar hos Stadsbyggnadskontoret - råda er att lägga planerna på hyllan. Vissa fastigheter går, helt enkelt, inte att bygga balkong på; vilket kan förklaras av att de har ett särskilt arkitektoniskt värde eller är för unika i sin framtoning.

Kort sagt: med rätt partner vid er sida så blir vägen till nya balkonger enklare. Man kan även, givetvis, se över referenser innan man bestämmer sig. Var har företaget byggt balkonger tidigare - och hur ser det färdiga projektet ut? Ju fler referenser och referensbilder de kan ge er, desto bättre är det.

9 Dec 2021

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.