Behöver du bygg i Trollhättan?

Bor du i Trollhättan och behöver en byggare som kan utföra bygg och takläggning i Trollhättan? Det finns några takläggare som arbetar i Trollhättan och utför de slags arbeten som krävs när det kommer till underhåll av tak. Inför vintern kommer man att behöva underhåll av taket, här berättar vi om hur man kan bygga tak som tål det slags väder och vind som vi har i Sverige.

De flesta takläggare väljer material som håller i längden. De mest klassiska tak som vi har i Sverige är de tak som man lägger med takpannor. Takpannor håller för otroligt lång tid, så vida de inte utsätts för någott yttre våld som spräcker dem. Det är sällan så kraftiga grenar skulle kunna spräcka teglet på taket. De är så pass starka att de klarar av det mesta som kan ramla ner på tak, vilket är få saker.

Så länge håller olika takmaterial

Tegelpannor, och betongpannor på tak kan hålla i nära på 100-tals år. Det är bara att titta på gamla byggnader; de slags byggnader som är tillverkade och konstruerade i betong, tegel och liknande material finns ju kvar efter 1000 år. Det som däremot kan bryta ner teglet, och betongen med för den delen är om det utsätts för fukt och fukten tränger in och bildar alger. Det kan förstöra teglet eller betongen. Plåttak håller i minst 50 år. Plåttak är mycket underskattat i Sverige. Det är synd då plåt är både relativt billigt och samtidigt hållbart material. Det slags tak som håller sämst är papptak och shingeltak. Ett sådant tak måste förnyas minst vart 20:e år. Och det går tyvärr inte att renovera, utan måste bytas ut i sin helhet.

Bygga hållbara tak

En duktig takläggare ser till att bygga hållbara tak, med riktiga konstruktioner med takstolar, luftspalt, taktäkt och bra med hängrännor och stuprör som leder bort vatten och nederbörd. Det som är kruxet med dessa är att de bör underhållas och rensas med jämna mellanrum. Till det behöver man själv gå upp på tak för att utföra detta. Då behöver man säkra handtag, skorstenssteg, takstegen, ankarfästen och hängstegen så att man kan röra sig säkert uppe på taket. Allt emellanåt bör man gå upp på taket och skotta bort snö, om det kommer snö på vintern. Detta för att inte snön ska tränga igenom när det smälter och blir till vatten på taket. Det är viktigt att det kan ledas bort från taket så snabbt som möjligt. Behöver du en takläggare i Trollhättan? Läs då mer här.

25 Oct 2019

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.