Att tänka på när man ska lägga nytt tak

Vad ska man tänka på när man lägger ett nytt tak? Kan man lägga om tak själv eller bör man anlita någon för uppdraget? Vilka olika slags takbeklädnader finns det att välja mellan på marknaden?

Taket är på många sätt husets viktigaste del eftersom det får ta den värsta smällen när det gäller regn, snö, vind och åska. Kommer det in vatten genom taket så går det igenom hela husets konstruktion och kommer göra en mycket stor och kostsam skada. Därför är det oerhört viktigt att man har ett helt och korrekt monterat tak på sitt hus. Vid en nybyggnation, eller om man ändrar taklutningen på sitt befintliga tak, så måste man kontrollera vilka regler som gäller i området man bor och kanske även söka bygglov. Det gäller även ifall man vill byta takbeläggning eller färg på taket. Kontakta bygglovsavdelningen på kommunen för att få mer information om vad som gäller i kommunen angående tak.

Flertalet olika takbeklädnader

Idag finns det en mängd olika takbeklädnader på marknaden av olika material, färger och strukturer. Naturtaket i form av halm eller vass är ett mycket populärt tak som kostar en del men som har ett vackert utseende och ger huset ett naturligt intryck. Det levande taket som består av olika sedumväxter har vuxit i popularitet de senaste åren. Men vanligast är fortfarande takpannor av tegel, plåttak med olika strukturer och papptak. Billigast av takbeklädnaderna är papptaket, som också har blivit på modet igen efter några års nedgång. Vilken typ av takbeklädnad man väljer beror dels på takets lutning samt på vilken stil man har på sitt hus. Plus vilken typ av takbeklädnad som den egna smaken och plånboken tillåter förstås.

Göra det själv eller ta hjälp?

Det finns en mängd instruktioner både skriftligt och via video gällande hur man lägger om ett tak eller bygger ett nytt. Känner man att man är händig och tror sig klara av det, så kan det vara värt att göra ett försök. Men eftersom det är en bit upp, även om man har ett enplanshus, och det är väldigt viktigt att taket blir ordentligt tätt och korrekt lagt, så är det vid minsta tvekan en bra idé att ta hjälp med takläggningen. Fråga vänner och grannar efter rekommendationer på takläggare eller gör en enkel sökning på internet för att hitta ett företag i närheten med goda recensioner. Läs mer om takläggare på denna sida: https://www.vfplat.se/

15 Jul 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.