7 svar på de vanligaste frågorna om takläggning

Börjar taket bli till åren och i behov av renovering? Eller behöver det bytas helt? Kanske håller du på att bygga ett helt nytt hus och taket måste på plats? Oavsett så behöver du en takläggare!

I Sverige är vi vana vid hårda väderförhållanden. Det nordiska klimatet bjuder på alla olika sorters väderlekar – stark storm, tung snö, piskande spöregn och stekande sol. Naturligtvis frestar det med tiden på våra byggnader och bostäder. Det som tar mest stryk är det som står i direkt kontakt med utomhusmiljön, alltså väggarna och taken. I synnerhet det sistnämnda då det inte bara ska hålla för fukt utan även för tyngd. Hållbarheten på våra hustak är givetvis inte någonting som vi ska behöva gå runt och oroa oss över. Med regelbundna kontroller upptäcker man snabbt om något inte står rätt till.

Tomtar på loftet är bättre än fukt och mögel

Att undersöka sitt tak är någonting som man både kan och bör göra lite då och då, gärna några gånger om året – i synnerhet efter starka stormar eller blöta och tunga oväder. Man ser då om någonting på taket har lossnat eller gått sönder. För att kunna ta sig upp på taket så behöver det vara utrustat med takstege. Se till att dessa alltid är säkra för din skull, men också för sotaren- och takläggarens skull. Man bör även hålla koll på takets insida. Där letar man efter spår av fukt eller mögel. Finner man något sådant så talar det för att takets kondition inte är på topp och att man har ett problem som måste åtgärdas. Är utsidan hel och ren och innertaket torrt? Toppen! Men sluta inte kontrollera.

När är det dags att anlita en takläggare?

Det mest uppenbara tecknet på att du behöver anlita en specialist är att någonting är synligt trasigt eller att det läcker in vatten. Bor du i en äldre bostad kan det också finnas anledning att få taket kontrollerat. I vissa fall kan det finnas skador på taket som inte går att se med blotta ögat. Eller som helt enkelt inte är synligt för dig men desto tydligare för en specialist. Sedan är det ju alltid tryggare att veta att allt står rätt till och att huset är säkert. Om du inte själv kan avgöra konditionen på ditt tak, kontakta då en takläggare och få det kontrollerat.

17 Apr 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.